Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záleží jen na občanech, nás je mnohem víc, než jich, pustil se Snowden do politiků

CIA
CIA
Foto: INT

Washington – Edward Snowden, bývalý zaměstnanec americké zpravodajské služby CIA, proslul zejména vynesením tajných informací o sledování telefonů a elektronické komunikace. Jak uvedl britský deník The Guardian, Snowden nyní napsal předmluvu ke knize „The Assassination Complex“, která pojednává o dronových válkách.

„Bojí se nás"

Snowden ve své předmluvě uvádí, že fakt, že jsou v dnešní společnosti stále nutní informátoři – lidé jako on, kteří jsou ochotni riskovat vlastní bezpečí, aby odhalili nekalé praktiky vlád a dalších institucí – svědčí o tom, že ani reformy a další opatření tuto skutečnost jen tak nezmění.

„Ale lidé, kteří tyto nekalé činy provozují, musí žít se strachem, že pokud se budou angažovat ve věcech, které nejsou v souladu s duchem společnosti – že pokud i jediný člověk se rozhodně ukončit mašinérii bezpráví – budou za to muset nést zodpovědnost," uvádí dále Snowden.

„Komu jste věrní?"

Snowden dále varuje, že ne každý únik informací znamená, že bude někdo za něco trestán. Některé jsou umožněné nebo dokonce žádoucí samotnými politiky – například aby poškodili své politické odpůrce.

Zdůrazňuje, že je důležité, aby si lidé uvědomovali, že jako veřejní činitelé slouží především veřejnosti, nikoliv vládě.

„Když před sebou máte důkaz, ... že vláda porušuje ústavu a ničí ideály, ve které tak pevně věříte, musíte učinit rozhodnutí. Když vidíte, že program nebo politika nejsou v souladu s přísahami a povinnostmi, které máte vůči společnosti a sami sobě, pak ta přísaha a ta zodpovědnost nemůže spolu s tím programem existovat. Čemu jste věrnější?" ptá se Snowden.

„Nás je více"

Pro lidi, kteří by jako on chtěli odhalit nějaké tajné informace, Snowden vzkazuje, že než tak učiní, musí si být jisti, že jejich odhalení bude mít nějaký efekt na veřejné blaho. Dodává, že se z odtajňování informací stal „akt politického odporu", které je ze své podstaty radikální, ale ne extrémistický.

„Jedinci, kteří činí tato odtajnění, mají tak silný názor na to, co viděli, že jsou ochotni riskovat své životy a svobodu. Vědí, že my, lidé, jsme v konečném důsledku nejsilnějším a nejspolehlivějším kontrolním systémem vlády."

„Lidé zasvěcení do dění v nejvyšších vládních kruzích mají neobyčejné možnosti, neobyčejné zdroje, obrovský přístup ke vlivu a monopol na násilí, ale ve finálním součtu je jen jedna osoba, na které záleží: občan jako jedinec," uvádí Snowden a dodává: „A nás je mnohem více než nich."

Témata:  Edward Snowden CIA USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy