Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Lipsku se sešli odborníci na internet, řeší umělou inteligenci, elektroauta i Snowdena

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lipsko (Německo) - Umělá inteligence, nabíjení elektroaut, budoucnost ovládaná facebookem a Edward Snowden. To jsou jen některá z témat čtyřdenního kongresu tisíců internetových odborníků.

Podle organizátorů jde o největší akci tohoto druhu v Evropě, informovala agentura DPA.

Na přednášky a workshopy spojené s 34. konferencí Chaos Communication Congress se přihlásilo přibližně 15.000 návštěvníků. Tvoří je hlavně muži, kteří nosí často kapuce a po areálu se někdy pohybují na skateboardech. Média o sešlosti informují jako o shromáždění hackerů. Sami účastníci však tento obvykle pejorativní pojem používají jako označení pro člověka, který nalézá rychlá technická řešení problémů.

Příkladem je Mathias Dalheimer, jenž upozornil na nedostatečnou ochranu zařízení na dobíjení elektroaut. Na akci varoval před okopírováním a zmanipulováním zákaznických karet. Tvrdil také, že útočník může převzít kontrolu nad celou nabíjecí stanicí. O rizicích podle svých slov už informoval provozovatele. Pořadatelé je pak vyzvali, aby uživatelům zajistili bezpečné platební možnosti.

Za lepší kontrolu umělé inteligence se přimluvil Markus Beckedahl, zakladatel blogu Netzpolitik.org (Síťová politika). "Potřebujeme pravidla, abychom viděli, jak se dá dosáhnout demokratické kontroly nad způsoby, jakými jsou používány algoritmy," prohlásil. "Je to široké pole: zdravotní algoritmy musejí být upraveny jinak než algoritmy facebooku," dodal.

Skotský autor sci-fi knih Charles Stross předestřel scénář budoucnosti, kterou budou ovládat algoritmy sociálních médií jako je facebook. Podle tohoto spisovatele ztěžují sociální média společenské změny, protože uživatelům předkládají jen to, čemu již sami dávají přednost.

Témata:  internet Edward Snowden

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy