Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec oslavování špionů? CIA varuje před narůstajícími úniky informací

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Úniky tajných zpravodajských informací ve Spojených státech jsou na vzestupu. Zčásti za to může oslavování a "uctívání" jejich pachatelů typu Edwarda Snowdena.

Řekl to v dnešním rozhovoru s televizí MSNC ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo. Vláda Donalda Trumpa nyní hodlá důrazněji zasahovat proti vynášení informací z jakéhokoli vládního úřadu nebo agentury a pachatele těchto činů trestat, uvedl Pompeo.

"Domnívám se, že tento nárůst souvisí s fenoménem uctívání Edwarda Snowdena a dalších, kteří kradou americké tajné informace, aby se zviditelnili, kvůli penězům nebo z jakéhokoli jiného důvodu," řekl Pompeo. Dodal, že tajné informace se už nesnaží získat jen jiné státy, ale i nestátní, dobře financované zpravodajské organizace typu WikiLeaks, jejichž jediným cílem je "podkopat Spojené státy a demokracii", uvedl šéf CIA.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže; před stíháním Snowden utekl do Ruska. Server WikiLeaks nedávno zveřejnil tisíce dokumentů o nástrojích CIA pro kyberšpionáž. WikiLeaks předtím vydala 250.000 depeší ministerstva zahraničí USA, z nichž světová média ochotně čerpala celé měsíce.

Případy úniků tajných zpravodajských informací do médií, které se z dřívějších výjimek staly za Baracka Obamy běžnou věcí, se od Trumpova nástupu ještě rozšířily. Podle některých komentářů za to může neloajalita velkého množství státních zaměstnanců vůči novému prezidentovi i stále větší přesvědčení pachatelů podobných činů o beztrestnosti.

Témata:  CIA Edward Snowden

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.