Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Používají hřbitovy jako toalety a žebrají ve vlacích. Dánské zpřísnění trestů za žebrotu postihne hlavně Romy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Kodaň - Dánský parlament schválil přísnější zákon proti agresivní žebrotě. Opatření, které dle médií postihne hlavně Romy z východní Evropy, zakazuje žebrotu na pěších zónách, před obchodními středisky, na nádražích a ve veřejných dopravních prostředcích.

Ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen hlasování poslanců přivítal. "Nedovolíme, aby lidé tábořili na veřejných místech, používali naše hřbitovy jako toalety a žebrali ve vlacích," prohlásil politik Konzervativní lidové strany.

Nové předpisy zdvojnásobují trest pro ty, kdo se žebroty dopustí poprvé. Do vězení poputují na dva týdny. Recidivistům hroz mnohaměsíční odnětí svobody. Agresivní žebráci mohou být odsouzeni i bez předchozí výstrahy ze strany policie.

Zákonodárci nicméně nepřijali dodatek pravicově populistické Dánské lidové strany, která chtěla odsouzené pachatele deportovat ze země.

Dánsko loni v listopadu vyhostilo Slovenku. Šlo o recidivistku, která přijela do Dánska výlučně s cílem vydělávat si na živobytí žebrotou.

Témata:  Dánsko romové bezdomovci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy