Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se v pátek setká s šéfem britské diplomacie Johnsonem, Mayová nemá čas

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Praha - Prezident Miloš Zeman se v pátek během návštěvy Spojeného království setká krom královny Alžběty II. také s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Jednání s premiérkou Theresou Mayovou se kvůli povolební situaci v zemi vyjednat nepodařilo.

Do Buckinghamského paláce je český prezident se svou ženou Ivanou pozván na 12:00 (13:00 středoevropského letního času). Zeman poté položí květinu u památníku letecké bitvy o Anglii a v rezidenci velvyslance vyznamená válečné veterány.

Od počátku se česká diplomacie snažila domluvit schůzku i s někým z britské vlády, řekl ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák. Britskou vládu při jednáních s českým prezidentem zastoupí Johnson. Schůzka se uskuteční na závěr Zemanovy návštěvy Londýna.

Mluvit by spolu měli, na rozdíl od rozhovoru s královnou, především o exekutivních tématech, tedy třeba o brexitu, česko-britských bilaterálních vztazích či o školství. Tématem budou i evropské záležitosti. Setkání by mělo trvat asi půl hodiny až 40 minut a uskuteční se na britském ministerstvu zahraničí.

Témata:  Miloš Zeman Královna Alžběta II. Velká Británie Boris Johnson Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy