Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin jako hvězda televizní debaty: Lidem slíbil změny k lepšímu, mluvil i o sankcích

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin v úvodu své každoroční televizní debaty s národem slíbil, že lidé zanedlouho pocítí změny k lepšímu. Musel například čelit otázkám, jak přežít z učitelských platů či z mezd pod životním minimem. Vyjádřil se také k sankcím, které na Rusko uvalil Západ.

Rusy nejvíce znepokojuje růst cen a klesající životní úroveň. V posledních letech se ruská ekonomika potýká s důsledky poklesu cen ropy a sankcí.

Putin argumentoval statistickými údaji o "skromném" růstu ruské ekonomiky v posledních třech čtvrtletí po sobě, jakož i o "rekordně nízké míře inflace". "Investice rostou rychleji než ekonomika - to znamená, že jsme zadělali na budoucí růst," zdůraznil.

Připustil ale dlouhodobé problémy ruské ekonomiky. "Klíčová je nízká produktivita práce. Bez jejího zvýšení neporostou výplaty a důchody," řekl.

Experti podle serveru Newsru.com předpokládají, že debata s Putinem má posloužit k uklidnění společnosti. "Lidem předvedou živého a zdravého prezidenta ve stylu 'buďte v klidu, o vše se postarám'," usoudil politolog Nikolaj Mironov.

"Historie dokazuje, že Rusko žije pod sankcemi od doby, kdy začalo vznikat (...) To bylo ještě před bolševickou revolucí," prohlásil Putin v odpovědi na dotaz, zda Rusko bude muset žít pod sankcemi Západu ještě desítky let. I kdyby v roce 2014 nebylo připojení Krymu k Rusku, stejně by si prý Západ vymyslel nějakou jinou záminku.

Prezident připustil, že sankce se v ekonomice projevily, ale nemyslí si, že by představovaly "kardinální" problém. Více Rusko postihly výkyvy světové ekonomiky. Prohlásil také, že Moskva bude při prodlužování vlastních protiopatření přihlížet k postoji zemí, prodlužujících sankce proti Rusku.

"Víme teď, že v Senátu USA vznikl návrh zákona o zpřísnění sankcí. Nic tak mimořádného se neděje, tak kvůli čemu teď začali mluvit o sankcích? Svědčí to o vnitropolitickém boji v USA," řekl Putin v reakci na rozhodnutí amerických senátorů.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy