Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skrytá hrozba? Matička Rus umírá a Kreml není připraven jednat, varuje expert

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Matička Rus umírá a Kreml není připraven jednat, konstatuje Ilan Berman, expert na východní geopolitický z think tanku American Foreign Policy Council. V komentáři pro server Moscow Times poukazuje na poslední dostupná demografická čísla a z nich vyplývající pochmurnou předpověď pro Rusko.

Triumfalistické řeči, výsledek žádný

Podle oficiálních údajů, které zveřejnila ruská státní statistická agentura Rosstat koncem května, se v zemi během prvních čtyř měsíců roku 2017 narodilo o 70 tisíc lidí méně než loni za stejnou dobu, poukazuje odborník. Dodává, že tato statistika jde proti triumfalistickému tvrzení Kremlu, podle něhož silné vedení a chytré investice umožnily Rusku rázně zvrátit předchozí demografický vývoj.    

"Místo toho, jak jedna z analýz představitelů Rosstatu uvádí, se vymírání ruského obyvatelstva zrychluje, jak nepříznivé demografické trendy, které dlouhodobě ovlivňují zemi, nadále nerušeně pokračují," deklaruje Berman. Podotýká, že takový stav není novinkou a sovětští vůdci - a následně i ti ruští - se desetiletí potýkali s trvalým úbytkem obyvatelstva způsobeným faktory typu vysoká úmrtnost, rozsáhlé potraty a nízká střední délka života.

Tato situace pokračuje v Putinově éře, přičemž již v roce 2012 sám ruský prezident předvídal, že populace země do roku 2050 poklesne na pouhých 107 milionů, uvádí expert. Poukazuje, že poslední čísla Rosstatu tento trend potvrzují a směrují Rusko na cestu, která povede k úbytku 300 tisíc obyvatel jen v tomto roce.

Během posledních let zahájila ruská vláda mnoho pokusů zvrátit populační pokles, připomíná Berman. Za nejvýraznější označuje kampaň "mateřský kapitál", kterou odstartoval prezident Putin v roce 2006, přičemž stát vyplácel každé ženě, která porodí alespoň dvě děti, zhruba 11 tisíc dolarů (necelých 250 tisíc korun, pozn. redaktora).

"Její dopad byl zanedbatelný," konstatuje analytik. Dodává, že ucelená demografická strategie zůstává převážně na papíře, a to navzdory skutečnosti, že Kreml již před desetiletím schválil vládní předlohu pro řešení problému, oficiálně známou jako Koncept demografické politiky.  

Ve skutečnosti se zdá, že Rusko směřuje opačným směrem, tvrdí odborník. Poukazuje na nedávné snahy Kremlu "optimalizovat" sociální služby a zdravotní péči v rámci Putinových pokusů poradit si se západními sankcemi, v jejichž důsledku hrozí smazání i oněch skromných dopadů, které měla předchozí lékařská a sociální opatření na celkové tempo ruského demografického výboje.

Stabilita začíná doma

Zveřejněná čísla by podle Bermana měla vést ruské vedení k vážnému zamyšlení. "Musí řešit národnostní identitu své země, zdraví její populace a její místo ve světě," apeluje expert. Deklaruje, že takový scénář není příliš pravděpodobný, jelikož předchozí desetiletí Putin a jeho vláda upřednostňovali iniciativy, které vytvářely obraz Ruska coby světové mocnosti, což vedlo k nastolení jistých výdajových priorit, přičemž Kreml silně investoval do vojenských zakázek, vývoje nových strategických zbraní a zahraničních dobrodružství v místech jako Ukrajina a Sýrie.   

Podle průzkumu agentury Bloomberg z roku 2015 stouply ruské vojenské výdaje dvacetinásobně od doby, kdy se v roce 2000 stal Putin prezidentem, v důsledku čehož obrana a bezpečnost nyní tvoří 34% ruského státního rozpočtu, poukazuje odborník. Připomíná, že sociální programy a rozvoj infrastruktury, které dohromady tvoří páteř zdravé společnosti, jsou mezitím výrazně zanedbávány.

Tento rok Rusko odhaduje, že utratí méně než 11% svého celkového federálního rozpočtu za zdravotní péči a jen o něco více - 11,5% - za vzdělání, píše Berman. Pro srovnání uvádí, že Spojené státy utrácejí za vojenské výdaje zhruba 19,1%, přibližně stejnou sumu za zdravotní péči a téměř stejně - 17,1% - za vzdělání.

"Tento nepoměr může mít (pro Rusko) ničivé důsledky," varuje expert. Soudí, že chybně nastavené priority pomáhají udržovat, ba dokonce urychlovat nepříznivé demografické trendy, které historicky mořily ruskou společnost a mají dlouhodobý dopad na vitalitu ruského státu a možná jeho samotnou životaschopnost. Putin a jeho okolí se tak v průběhu času stali notorickými porušovateli dávného pravidla vládnutí, které podle Bermana zní, že prosperita a stabilita musí začít doma.       

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy