Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedávno se mi narodil druhý syn, přiznal Putin. Ale mou rodinu nechte na pokoji

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin má už druhého vnuka. Sám to uvedl při dnešní debatě, při které slíbil svým voličům a voličkám další "soubor opatření" na podporu porodnosti v Rusku.

Oficiálně o životě dvou Putinových dcer není nic známo. Podle médií se Marija provdala za nizozemského bankéře a mají dceru, Katěrina podle novinářů řídí fond Innopraktika a je provdána za miliardáře Kirilla Šamalova. Tyto informace Putin nikdy nepotvrdil.

Putin ze svého soukromí v roce 2013 veřejnosti prozradil, že se rozvedl s manželkou Ljudmilou, s níž má dvě dcery. I nyní zdůraznil, že nechce zacházet do podrobností.

"Mé děti, nehledě na všechny pověsti, žijí zde v Rusku, v Moskvě. Mám i vnuky. Pokud jde o vnuky, jeden už chodí do jeslí. Chápejte, o co jde: nechci, aby vyrůstali jako nějací princové, ale aby z nich byli normální lidé," zdůraznil během každoroční debaty s Rusy, vysílané v přímém přenosu televizními a rozhlasovými stanicemi.

Vyjádřil také obavy, že zájem veřejnosti by mohl výchově vnoučat uškodit, a tak požádal veřejnost "nechat je na pokoji", a respektovat tento postoj hlavy státu.

Na televizní obrazovce byl dnes Putinovi a dalším divákům předveden čerstvý novorozenec, a to i s tatínkem a porodníkem, který hlavě státu položil dotaz, zda se bude nadále vyplácet rodinám státní příspěvek, takzvaný mateřský kapitál, jehož výše nyní činí přibližně 450.000 rublů (asi 183.500 Kč).

"Musíme bezpodmínečně s tím něco udělat, abychom nepadli do propasti. Jednou z věcí je mateřský kapitál, který dostalo už sedm milionů matek, více než polovina jej využila, a další příplatky za narození třetího potomka. Naše opatření, byť velmi nákladná, mají výsledky. Záhodno je ale mít celý soubor opatření. Musíme promyslet, jak povzbudit narození prvého dítěte u prvorodiček a pak druhého a třetího," řekl. Na dotaz, zda bude možné tyto prostředky použít i na koupi auta, odpověděl záporně. "Peníze se utratí a rodina - máma a dítě - nic nedostanou," řekl.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy