Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zrušil rozsudek nad Syřanem za násilí na Maďarsko-srbských hranicích

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Kyperský Syřan Ahmed Hamed, který byl v Maďarsku odsouzen na 10 let, se dočká nového procesu. Odvolací soud v maďarském městě Szeged dnes rozsudek zrušil.

Hamed byl odsouzen za účast na násilných nepokojích na maďarsko-srbské hranici v září 2015. Několik stovek migrantů tam zaútočilo kamením na policii a prorazilo hraniční plot, zranění utrpělo 15 policistů a více než stovka migrantů.

Loni v listopadu soud uznal Hameda vinným z teroristických aktivit, zahrnujících ilegální překročení hranice, nátlak a násilí, kterých se dopustil jako účastník uvedených nepokojů. Podle rozsudku si musí odpykat nejméně dvě třetiny trestu a poté bude ze země vyhoštěn.

Podle agentury MTI soud nařídil zahájit nový proces. Nevládní organizace Amnesty International verdikt szegedského soudu podle agentury AFP kritizovala. Předložené důkazy proti Syřanovi označila za „neuvěřitelně vágní", odsoudila také kvalifikaci stíhaného jednání jako „terorismus".

Syřan však obvinění popírá, během nepokojů se prý naopak snažil zklidnit emoce. Sám předtím žil legálně deset let na Kypru. Na maďarsko-srbskou hranici se prý Hamed vydal, aby pomohl svým rodičům, kteří byli v přistěhovalecké vlně, spojit se s ním.

Témata:  Maďarsko soudy Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy