Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na 12 členů Erdoganovy ochranky byl vydán zatykač kvůli šarvátce před ambasádou

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington - Násilnosti při demonstraci během Erdoganovy návštěvy Washingtonu mají další dohru. Americké úřady dnes vydaly zatykače na 12 členů ochranky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a dvě další osoby, které se do incidentu zapojily.

Zatykače souvisejí s násilným zásahem proti demonstrantům před washingtonskou rezidencí tureckého velvyslance, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové. Podle policie proti nim ochranka tureckého prezidenta a další členové Erdoganova doprovodu zasáhli tak brutálně, že bylo zraněno 11 osob.

Šéf washingtonské policie podle tiskových agentur označil zásah turecké ochranky za „brutální útok proti pokojným demonstrantům". Dva lidé včetně jednoho z protestujících již byli obviněni dříve, další dva muže zadržela americká policie ve středu. Zda patří k Erdoganovu doprovodu či jsou z řad demonstrantů, není jasné.

Potyčka vyvolala diplomatickou rozepři mezi oběma spojeneckými zeměmi, neboť Ankara si stěžovala na zásah americké policie, který označila za "agresivní a neprofesionální". Turecko z vyvolání násilí při demonstraci obvinilo účastníky protestu, kteří jsou podle tureckých úřadů napojeni na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Témata:  USA Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy