Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Démonizace Stalina je cesta, jak útočit na Sovětský svaz a na Rusko, tvrdí Putin

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se znovu vyhnul odpovědi na otázku, zda bude příští rok kandidovat ve volbách. Šéf Kremlu v posledním dílu rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem připustil, že ve vedení státu je výměna stráží žádoucí.

"Musí být patrná zdravá konkurence," řekl politik, který se ve vrcholných státních strukturách bez vážného soupeře pohybuje 17 let. "Tato konkurence ale musí probíhat mezi lidmi národně orientovanými," zdůraznil Putin.

Putin hovořil také o Stalinovi. "Nadměrná démonizace Stalina je jednou z cest, jak útočit na Sovětský svaz, na Rusko. Jak ukázat, že dnešní Rusko na sobě stále nese jakási mateřská znaménka stalinismu. Všichni máme nějaká mateřská znaménka, no a co?" řekl prezident.

Problém srůstání státní moci a peněz, který v Rusku reprezentuje systém takzvaných oligarchů, Putin za vážný problém nepovažuje. "Problém oligarchů není tak naléhavý jako v 90. letech nebo na začátku tisíciletí," soudí prezident. Za svůj klíčový úkol nicméně považuje snížení majetkové nerovnosti. "Pokud jde ale o oligarchii, teď v tom vůbec žádný problém nevidím," konstatoval.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Oliver Stone

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy