Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko odškodňuje sirotky po druhé světové válce, další žádosti stále přibývají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Bratislava - Slovensko odškodnilo již 1042 sirotků, jejichž rodiče byli zabiti za druhé světové války v boji za osvobození. Nejde o konečné číslo, další žádosti o peníze čekají na vyřízení.

Podle schváleného zákona osoba, jejíž jeden rodič během osvobozeneckého boje padl nebo byl popravený, dostane 2655,52 eura. Polovina tohoto příspěvku náleží i těm, jejichž rodič zemřel na následky zranění utrpěného v protifašistickém odboji. Nejvyšší odškodnění 3983,27 eura náleží sirotkům, kteří přišli o oba rodiče.

Písemné žádosti o odškodnění mohli potomci padlých účastníků protifašistického odboje z let 1939-1945 podávat do konce loňského roku. Čas na to měli od začátku října 2014, kdy zákon vstoupil v platnost.

Slovenský svaz protifašistického odboje v té době odhadoval, že nárok na toto odškodnění od slovenského státu má kolem 400 lidí. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Bubly ale ve stanovené lhůtě přišlo 2397 žádostí.

Témata:  Slovensko odškodnění II. světová válka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy