Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie reaguje na terorismus, občané mohou beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Sydney - Australská vláda nabízí občanům možnost beztrestně odevzdat ilegálně držené zbraně. Opatření bude platit od 1. července. Loni bylo v Austrálii odhadem 260 tisíc nelegálně držených zbraní, přičemž některé z nich použili místní islamisté k útokům.

"Naše národní bezpečnost se v současné době zhoršila (...) při teroristických útocích v Austrálii byly použity nelegálně držené zbraně," řekl australský ministr spravedlnosti Michael Keenan, když oznamoval nové opatření.

Austrálie v roce 1996 zpřísnila zbrojní zákon po incidentu, při němž Martin Bryant v Port Arthuru v Tasmánii postřílel 35 lidí. V důsledku toho byly všechny poloautomatické pušky, poloautomatické brokovnice a pumpovací brokovnice zakázány. Od roku 1996 se podobný masakr v zemi neopakoval a mnoho zákonodárců v dalších státech označilo australský zbrojní zákon za příkladný.

O pár let později se ale situace zhoršila. V roce 2014 v kavárně v Sydney použil útočník, jenž se inspiroval Islámským státem nelegálně drženou zbraň. Při incidentu zemřeli tři lidé.

Začátkem měsíce Yacqub Khayre použil nelegálně drženou zbraň k vraždě muže v Melbourne a následně si vzal ženu jako rukojmí. Policie útočníka zastřelila. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Témata:  Austrálie zbraně terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy