Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně se otevřel druhý Disneyland, fronty se staly dlouhé hodiny

Velká čínská zeď
Velká čínská zeď
Foto: Pixabay

Peking - Zábavníh park Disneyland v čínské Šanghaji zahájil v sobotu zkušební provoz, oficiálně otevře 16. června. Toto datum dělá starosti druhému čínskému Disneylandu, který funguje od září 2005 v Hongkongu a který byl loni ve ztrátě.

"Stálo to za to na každý pád, i když pršelo a fronty na atrakce se stály přes hodinu," řekl jeden z 10.000 návštěvníků, kteří se v sobotu do parku mohli podívat. Provozovatel šanghajského Disneylandu očekává, že ročně by ho mohlo navštívit mezi 25 až 30 miliony lidí.

Oproti šanghajskému, který otevře atrakce na čtyřech kilometrech čtverečních, je ten v Hongkongu výrazně menší (jen 0,27 kilometru čtverečního).

Šanghajský park, jehož vybudování stálo 5,5 miliardy dolarů USD (asi 132 miliard korun), je společným podnikem americké firmy a čínského, státem podporovaného konsorcia Shanghai Shendi Group. Stavět se začal v roce 2011.

Zdroj: YouTube

Originální Disneyland byl otevřen v roce 1955 v kalifornském Anaheimu. Je také jediným z impéria, který byl postaven pod přímou taktovkou "otce zakladatele", amerického kreslíře, filmaře a podnikatele Walta Disneyho (1901-1966).

Druhý, větší Walt Disney World, byl otevřen v roce 1971 u floridského Orlanda. První licencovaný Disneyland mimo Spojené státy vyrostl v roce 1983 v japonském Tokiu, další byl otevřen v roce 1992 v Paříži.

Témata:  Čína zábavní parky Walt Disney

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy