Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pod nadvládou IS v Mosulu stále žije více než 100 tisíc civilistů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - V části severoiráckého Mosulu, kterou má pod kontrolou Islámský stát (IS), je podle OSN uvězněno přes 100 tisíc civilistů. Od počátku ofenzivy v říjnu 2016 uprchlo na 730 tisíc lidí, což je více než třetina původní populace města.

"Civilisté ve Starém městě jsou zadržováni jako lidské štíty," řekl zástupce UNHCR v Iráku Bruno Geddo.

Mosulské Staré město, které má pod kontrolou IS, obléhá irácká armáda. "Nemají skoro žádné jídlo, vodu, elektřinu či palivo. Životní podmínky civilistů se neustále zhoršují. Žijí v naprosté chudobě a panice, zatímco se všude kolem nich bojuje," míní Geddo.

"Staré město je spletitým labyrintem uliček, kde se bude bojovat na zemi. Vojáci tak budou muset přecházet od domu k domu," řekl Geddo. Podle květnových odhadů bylo v IS ovládané části Mosulu uvězněno zhruba 200.000 lidí, jejich počet ale klesl, vzhledem k tomu, že irácká armáda postoupila hlouběji do města.

Pozemní a vzdušnou podporu irácké armádě poskytuje mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. V lednu se iráckým silám podařilo dobýt východní Mosul a o měsíc později byla zahájena ofenziva na západní Mosul, kde se nachází i Staré město. Arabsko-kurdské povstalecké jednotky SDF zatím v Sýrii s podporou Spojených států obléhají město Rakka, poslední významnou baštu IS v Sýrii.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy