Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman v Londýně vyznamenal veterány z RAF. Nesmírně si jich vážím, přiznal prezident

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Prezident Miloš Zeman dnes v Londýně předal vyznamenání několika českým a slovenským veteránům, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského královského letectva (RAF).

V rezidenci českého velvyslance předal diplom o jmenování do generálské hodnosti Miroslavu Liškutínovi (97). "Nesmírně si vážím českých vojáků, kteří bojovali v britských řadách a mnoha z nich jsem udělil státní vyznamenání. Chtěl bych vyjádřit radost z toho, že to mohu učinit i dnes při příležitosti audience u Jejího Veličenstva," řekl Zeman při krátké ceremonii.

Jedním z vyznamenaných byl i letec Ivan Schwarz (94). "Cítím se fantasticky. Začínám mít takovou sbírku vyznamenání, že se Herman Göring (velitel německého válečného letectva) otáčí v hrobě," smál se před novináři.

Českoslovenští piloti působící v RAF za druhé světové války sestřelili či silně poškodili 365 nepřátelských letadel, šest raket V1 a velké množstí průmyslových, zbrojních i dalších objektů.

Témata:  Miloš Zeman Velká Británie státní vyznamenání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy