Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi se nelíbí postup ministerstva spravedlnosti v ruské kauze

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donald Trump se dnes ostře pustil do ministerstva spravedlnosti. Důvodem je jmenování zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, aby objasnil roli Ruska v loňských prezidentských volbách v USA.

Trump tak podle médií zřejmě potvrdil zatím neoficiální čtvrteční informace, že Mueller se již pustil do prověřování, jestli se šéf Bílého domu pokoušel v rámci aféry nepřípustným způsobem ovlivňovat americkou justici.

„Jsem vyšetřován za propuštění ředitele FBI mužem, který mi řekl, abych propustil ředitele FBI! Hon na čarodějnice", napsal dnes Trump, aniž upřesnil, zda reaguje na informace z tisku anebo zda o tom byl oficiálně informován.

Tweet se týkal podle všeho náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina, který nedávno Muellera vyšetřováním pověřil. Rosenstein byl autorem hodnotící zprávy o situaci v FBI, na jejímž základě jeho přímý nadřízený, ministr spravedlnosti Jeff Sessions doporučil Trumpovi, aby propustil šéfa FBI Jamese Comeyho.

Comey před týdnem před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami řekl, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami. Je prý přesvědčen, že pravým důvodem jeho nečekaného odvolání z funkce byla snaha prezidenta Trumpa změnit způsob vyšetřování ruských zásahů do kampaně.

O zahájení Muellerova vyšetřování informoval ve čtvrtek s odvoláním na anonymní zdroj list The Washington Post. Mueller má zjistit, zda došlo k spolupráci mezi Ruskem a zástupci Trumpovy předvolební kampaně s cílem ovlivnit loňské prezidentské volby v neprospěch jeho soupeřky Hillary Clintonové.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy