Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Káhiře žádá 31 trestů smrti za vraždu prokurátora

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Před soudem v Káhiře stanulo 67 obviněných z podílu na vraždě bývalého generálního prokurátora Hišáma Barakáta. Justice pro 31 z nich žádá trest smrti.

Doporučení soudu o hrdelních trestech musí schválit nebo vyvrátit nejvyšší náboženská autorita Egypta - velký muftí. Další soudní stání je stanoveno na 22. července, kdy by mělo být jasné, jak velký muftí rozhodl.

Ministerstvo vnitra loni zveřejnilo video se záznamy přiznání několika mladíků. Tvrdili na něm, že je v palestinské Gaze vycvičili členové Hamasu. Před soudem ale někteří výpověď změnili.

Barakát zahynul v roce 2015 na následky zranění, jež utrpěl při pumovém útoku. Dohlížel na procesy s tisícovkami islamistů a atentát se označoval za první útok na takto vysoce postaveného egyptského činitele za 25 let.

Egypt pak zpřísnil protiteroristické zákony a rozšířil pravomoci policie. Podle vnitra atentát naplánovali islamisté z Muslimského bratrstva a palestinského Hamasu, avšak obě skupiny to popřely.

Témata:  Egypt trest smrti teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 18:16

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy