Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump poprvé tráví víkend v Camp Davidu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump doposud trávil víkendy ve vlastních luxusních nemovitostech na Floridě či v New Jersey. Teď ale změnil itinerář a poprvé od inaugurace se rozhodl vydat do Camp Davidu.

Agentura AP napsala, že nikdo nečeká, že by Trump do Camp Davidu začal jezdit častěji. V jednom z rozhorů pro zahraniční tisk o této destinaci prohlásil, že je "velmi prostá". "Víte, jak dlouho by se vám tam líbilo? Tak 30 minut," sdělil.

Američtí prezidenti do Camp Davidu, vzdáleném od Bílého domu zhruba 100 kilometrů, jezdili tradičně, a to nejenom za odpočinkem. Franklin Delano Roosevelt se tam ve válečném roce 1943 sešel s britským premiérem Winstonem Churchillem a jednali spolu o plánu vylodění v Normandii.

Letovisko je nedaleko městečka Thurmont v Marylandu a rozkládá se na 50 hektarech. Je tam rezidence pro prezidenta a asi desítka dalších objektů pro hosty, kterým jsou k dispozici tenisové kurty, vyhřívaný bazén, bowlingový areál a kino. Milovník golfu, jakým je Trump, si tam může zahrát také tuto hru.

"Je tam vybudováno vše, co prezident potřebuje i v Bílém domě. Je tam vojenská podpora, místo pro ubytování zaměstnanců, je to okamžitě využitelné a můžete tam být do 20 minut," řekla o výhodách Camp Davidu Anita McBrideová, která pracovala v týmu někdejší první dámy Laury Bushové.

Jméno Camp David místo dostalo až za prezidenta Dwighta Eisenhowera, který ho pojmenoval podle svého vnuka. Oficiálně se Camp David jmenuje Naval Support Facility Thurmont (Podpůrné námořní zařízení Thurmont). Objekt je natolik izolován, že obyvatelé Thurmontu často ani nezaznamenají, že je prezident nablízku. Někteří si pamatují na prezidenty, kteří přišli do městského episkopálního kostela.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy