reklama

Nové sankce musí ještě potvrdit Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump. "Něco pravděpodobně budeme muset zkorigovat, něco budeme nuceni dodatečně udělat a zaměřit na něco dodatečnou pozornost, ale nepřivede nás to (zpřísnění sankcí) do úzkých nebo k nějakému kolapsu," ujistil ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro státní televizi Rossija-1, která z něj dnes zveřejnila výňatky.

"Bude to ale, samozřejmě, komplikovat rusko-americké vztahy," varoval ruský prezident. "Považuji to za škodlivé. Mluvit teď o nějakých odvetných krocích je ale předčasné, musíme počkat, čím to skončí," dodal.

Zákon o sankcích proti Rusku legislativně potvrdí dřívější sankce, které byly vyhlášeny pouhým exekutivním příkazem prezidenta. Zároveň ale zavede i sankce nové v oblastech těžby, zpracování kovů a námořní a železniční dopravy. Postiženy mají být i osoby zodpovědné za korupci a za porušování lidských práv.

Podle Reuters by tak trest v případě schválení sankcí mohl postihnout například společnosti, které se podílejí na projektu podmořského plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa přivádět zemní plyn z Ruska.

Zamýšlená sankční ustanovení vyvolala kritiku ze strany Rakouska a Německa. Obě země oficiálně vyjádřily stanovisko, že sankční opatření navrhovaná americkými zákonodárci odporují mezinárodnímu právu, ohrožují energetickou bezpečnost Evropy a škodí urovnání situace na Ukrajině.