Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na cestách: Německo zahájilo kontroly na hranicích s Polskem a Českem

Hranice České republiky
Hranice České republiky
Foto: Pixabay

Drážďany - Dneškem počínaje zavádějí Němci kontroly na dálnici A4 v pohraniční oblasti s jihozápadním Polskem, od začátku příštího týdne bude následovat dálnice A17 do Drážďan od hranic s Českem. Důvodem je blížící se summit G20, na který do Hamburku dorazí i americký prezident Donald Trump.

Summit velkých ekonomik G20 se ve druhém největším německém městě uskuteční 7. a 8. července. Aby se na ně nedostali násilní extremisté, avizovala spolková republika už dříve dočasné hraniční kontroly, nechtěla ale dopředu upřesnit, kdy začnou.

Spolkovou policii posílí při kontrolách příslušníci zemské policie spolkové země Sasko. Ta je se svými 577 kilometry vnější hranice výrazně postižena dočasným znovuzavedením hraničních kontrol, zdůraznil dnes saský ministr vnitra Markus Ulbig agentuře DPA.

Zároveň pochvalně vyzdvihl namátkové kontroly v pásmu 30 kilometrů za vnějšími hranicemi jako obzvláště účinný prostředek "ještě včasnější identifikace pachatelů trestných činů a potenciálních nebezpečných osob". Mimo jiné sousední Bavorsko i Sasko je už léta provádějí i bez konkrétního podezření.

V pondělí německé ministerstvo vnitra uvedlo, že s kontrolami na vnitroschengenských hranicích počítá od 12. června do 11. července. Dotknou se podle něj všech německých pozemních, námořních i vzdušných hranic. Kontroly nebudou podle Berlína nepřetržité, ale budou se přizpůsobovat aktuální situaci.

Témata:  Německo hranice Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy