reklama

Podle místního listu Kölner Stadt-Anzeiger se na počátku demonstrace sešlo zhruba 200 až 300 lidí, postupně se počet vyšplhal asi na tisíc. Dle organizátorů se počet demonstrantů na konci akce pohyboval kolem tří tisíc. V rukou nesli lidé transparenty s nápisy "Společně proti teroru" či "Nenávist činí ze Země peklo".

Organizátoři, kteří chtěli vyslat po útocích v Berlíně, Manchesteru a Londýně "jasný signál" proti terorismu, počítali až s deseti tisíci demonstrantů. 

Ditib zastřešuje činnost asi devíti set islámských spolků v Německu, v nichž se sdružují hlavně příslušníci místní turecké menšiny. Podle Ditib by demonstrace vyslala špatný signál, neboť by muslimy stigmatizovala a lidé by na jejím základě mohli dospět k závěru, že je mezinárodní terorismus problémem pouze muslimů.

Ditib akci odmítl podpořit také proto, že byla podle něj špatně načasovaná. Během aktuálního postního měsíce ramadánu by bylo pro mnohé muslimy fyzicky neúnosné pochodovat několik hodin městem za vysokých letních teplot, uvedla islámská organizace.