Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda zaútočila na centrum Mosulu ovládané IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila útok na historické centrum Mosulu, které je poslední baštou Islámského státu (IS) na území Iráku. Na ofenzivě se podle generála Abdal Amíra Rašída Jaralláha, který velí iráckým jednotkám v provincii Ninive, podílí řadoví vojáci, příslušníci speciálních jednotek i federální policie.

Operaci s cílem dobýt Mosul z rukou islamistů zahájila irácká armáda, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice vedená USA, na podzim loňského roku. Východní část města se podařilo dobýt letos v lednu. Od února se snaží irácká armáda dobýt části Mosulu západně od řeky Tigris.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky zůstává v části Mosulu ovládané IS stále zhruba 100 tisíc civilistů. Radikálů v Mosulu zůstává podle odhadů několik stovek.

Úplné dobytí Mosulu by bylo těžkou ranou pro IS, který podle Bagdádu v současnosti ovládá už jen asi sedm procent iráckého území. V roce 2014 měli přitom radikálové pod kontrolou asi třetinu Iráku.

Velitel irácké speciální jednotky Abdal Ghaní Asadí řekl irácké televizi, že boje začaly v šest hodin ráno místního času (v pět SELČ). "Nemůžeme postupovat moc rychle, protože je třeba chránit civilisty," řekl. Další z velitelů sdělil, že radikálové kladou silný odpor z obranných linií. V úzkých uličkách starého města armáda nemůže použít obrněnou techniku a s ohledem na husté osídlení ani těžké zbraně.

Do první linie útoku byl vyslán jeden člen speciální jednotky s buldozerem, aby odtlačil obrannou linii, již IS vybudoval z přívěsů. Řidič buldozeru se musel brzy stáhnout, protože radikálové začali stroj odstřelovat raketami. "Kladou velký odpor," sdělil tento zdroj.

Podle generála Asadího je nejobtížnější situace ve čtvrti Farúk, jež vede k mešitě An-Núrí. Právě v ní vyhlásil v roce 2014 šéf IS abú Bakr Bagdádí chalífát. "Naše jednotky postupují pěšky, protože ulice jsou příliš úzké. Je to ale poslední dějství představení Islámského státu a naše vůbec nejobtížnější operace. Jsou obklíčeni z 270 stupňů. Zbývá jim už jenom řeka, jinam nemohou uniknout," řekl generál Asadí s poukazem na řeku Tigris, která protéká Mosulem.

Podle něj si iráčtí členové IS oholili plnovousy a snaží se vmísit se mezi civilisty. "Cizinci pokračují v boji a padnou," dodal Asadí s tím, že boj si vyžádá čas.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy