Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU diskutuje o změně dohody s Tureckem. Dotkne se uprchlíků?

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Evropská unie se podle německého deníku Bild chystá na variantu, že pracně vyjednaná dohoda s Tureckem se zhroutí a řecké břehy opět zaplaví tisíce uprchlíků. Úředníci tak vymysleli plán B, jak s uprchlíky naložit, pokud opět začnou z Turecka hromadně proudit na řecké ostrovy.

Dohoda s Tureckem je na pokraji kolapsu. Turecký prezident odmítá změnit protiteroristické zákony, což byla podmínka Evropské unie pro zrušení vízové povinnosti pro turecké občany. Představitelé EU se teď bojí, že jako další krok turecký prezident přestane v Turecku zadržovat migranty a ti opět začnou v obrovském počtu připlouvat na řecké ostrovy.

Představitelé Evropské unie tak začali pracovat na plánu, jak se s novou vlnou migrační krize vyrovnat. Plán počítá s tím, že by Řekové přestali běžence svážet z ostrovů na pevninu. Právě řecké ostrovy hrají v novém plánu EU klíčovou roli.

Podle Bildu by migranty Řekové zadržovali přímo na ostrovech, kde by uprchlíci čekali na vyřízení žádostí o azyl. Ti neúspěšní by pak přímo odtud putovali zpět do zemí původu. Řekové by na řešení uprchlické krize mohli dostat peníze, které Evropská unie chtěla poslat Turecku, tedy celkem 6 miliard Euro, v přepočtu 162 miliard korun.

Otázkou však bude, jak se k novému plánu Evropské unie postaví Řekové. Ti by sice uvítali finanční pomoc na zvládání uprchlické krize, ostatně o peníze už Brusel několikrát žádali, ale Athénám se zřejmě nebude líbit podmínka, aby uprchlíci byli internováni na ostrovech.

Z těch je Řekové sváží okamžitě, jak jen je to možné, protože nechtějí dopustit, aby se s uprchlíky setkávali turisté, kteří na řecké ostrovy jezdí na dovolenou.

Témata:  EU Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy