Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletu v Jemenu bylo zasaženo drogové tržiště, zemřelo 25 lidí

Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace
Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace "Pouštní štít" (Operation Desert Shield)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Saná - Při náletu na severu Jemenu v oblasti obývané menšinovými šíity bylo zasaženo tržiště, zahynulo 25 osob. Těla některých obětí byla natolik popálená, že je na místě nebylo možné identifikovat.

Munice zasáhla prodavače i zákazníky na tržišti, na němž se prodávala povzbuzující místní bylina kát, oblíbená mezi Jemenci. Tržiště se nachází v podprefektuře Šada v šíitské provincii Saada.

Svědci uvedli, že tržiště sloužilo jako východiště přeshraničního pašování kátu. "Mezi mrtvými jsou pašeráci kátu, kteří se právě vrátili od saúdskoarabské hranice," sdělil jeden svědek.

Saúdská Arábie vede leteckou koalici, která se zapojila do občanské války v Jemenu loni a podporuje tamní vládu. Proti ní bojují za podpory Íránu šíitští povstalci. Boje začaly v roce 2014 a vyžádaly si na 10.000 mrtvých.

Zástupci koalice nálet nekomentovali. Tento spojenec jemenské vlády je často kritizován za to, že omylem zasahuje civilní cíle a zabíjí civilisty.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy