Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael kvůli pátečnímu útoku Palestincům zrušil povolení ke vstupu

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael dnes v reakci na páteční útok zrušil vstupní povolení pro 200.000 Palestinců, vydaná v rámci ramadánu. Zároveň obvinil hnutí Fatah z šíření lží.

Tři muži ze Západního břehu Jordánu v pátek zaútočili puškami a noži v Jeruzalémě a těžce zranili mladou policistku, která později zemřela. Sami byli zastřeleni. Fatah to označil za válečný zločin a na adresu mezinárodního společenství sdělil, že klidně přihlíží prolévání krve dalších Palestinců.

Izraelský úřad COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, dnes oznámil zrušení povolení ke vstupu vydaná 200.000 Palestincům pro dobu postního měsíce ramadánu. Povolení byla určená lidem ze Západního břehu, kteří chtěli o ramadánu navštívit své příbuzné v Izraeli. Další pak se chtěli modlit v jeruzalémské mešitě Al-Aksá.

"Hnutí Fatah palestinského vůdce Mahmúda Abbáse útok nejenom neodsoudilo, ale naopak kritizovalo izraelskou policii za to, že byli tři Palestinci zastřeleni," uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Při zahájení dnešní schůze vlády dále řekl, že "nestydatost a šíření lží ze strany palestinské samosprávy nezná mezí". "Samospráva samozřejmě odmítá odsoudit útok a zároveň zaplatí odškodné rodinám vrahů. Vyzývám svět, aby odsoudil ty, kdo oslavují vraždu, a aby žádal okamžité zastavení plateb rodinám teroristů, protože to jenom povzbuzuje další teror," řekl..

Témata:  Izrael Palestina ramadán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy