Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Portugalsku zuří megaoheň. Vlastně ho nelze uhasit, varuje expert

požár
požár
Foto: Pixabay

Lisabon - Pyrenejský poloostrov zasáhla vlna veder, při nichž teploty šplhají nad 40 stupňů. Portugalsko bojuje s lesními požáry, které si vyžádaly desítky mrtvých. V zemi je množství vegetace, která snadno vzplane, vysvětlil Thomas Curt z francouzského výzkumného ústavu pro životní prostředí.

Jak si vysvětlit rozsah toho požáru?

V Portugalsku je množství vegetace, která snadno vzplane, zejména pobřežní borovicové a eukalyptové lesy, což jsou jedny z nejhořlavějších stromů. Celý Iberský poloostrov včetně Portugalska je nyní vystaven mimořádné meteorologické situaci. "Je tam mnohem tepleji a větší sucho, než je v červnu obvyklé. S každým teplotním stupněm zvyšujete riziko silného ohně," řekl Curt agentuře AFP.

Jakou roli hraje oteplování při těchto požárech?

Je jisté, že hraje. Jsme svědky zvyšujících se teplot. Suchý vzduch znamená sušší a hořlavější vegetaci. Tyto meteorologické podmínky zvyšují riziko požárů, ale také jejich síly. Jsme svědky požárů, jako je ten v Portugalsku, jež hasiči vlastně nedokážou uhasit. Asi padesát let se navíc období nebezpečí ohňů rozšířilo z července a srpna na období od června do října.

Vidíme rovněž více velkých požárů, při nichž je zasaženo víc než 100 hektarů území a pak "megaohně" na více než 1000 hektarech. Tento problém nabývá rozsahu všude na světě, zejména v evropském Středomoří.

Jak na riziko požárů reagovat?

Krátkodobým řešením je posílit schopnost zásahu proti ohni. Prevencí je zavedení hlídek a rozmístění strážních věží, aby byl poplach spuštěn co nejdřív. Zejména je třeba bojovat proti tomu, aby požár vůbec vznikl. Kapacity boje ale nelze donekonečna navyšovat. Dlouhodobým řešením je změna krajiny. V některých oblastech je třeba odebrat lesní biomasu a křoviny, aby oheň nebyl tak silný. Také je zapotřebí zvládnou urbanizaci, omezit parcelování na okrajích křovin a lesů.

"Nelze připustit, aby se stavělo kdekoli v lese. Je to mnohem nebezpečnější. Nejenom že to zvyšuje riziko vzniku požáru, ale je to také velký problém pro hasiče, pro zajištění ochrany obyvatel i jejich přesunu do těchto oblastí. Samozřejmě by bylo třeba bránit klimatickému oteplování, ale to nevidíme," konstatoval Curt.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy