Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci museli do ostré akce, v Mali bojovali proti teroristům řádícím v turistickém letovisku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Bamako/Praha – V neděli v noci přepadli letovisko Kangaba v Mali ozbrojení útočníci a zabili nejméně dva lidi. Maliský ministr obrany připsal útok blíže neupřesněným radikálům. Řekl také, že zvláštní síly v neděli osvobodily dvacítku rukojmích. Na záchranné akci se podíleli i čeští vojáci, kteří v Mali slouží.

„Proti nedělnímu útoku radikálů na turistické letovisko v Mali zasahovali naši vojáci. Byli zapojeni jak do bojů, tak následné evakuace. Jde o opakované aktivní zapojení v boji proti terorismu v této oblasti. Všichni naši vojáci jsou v pořádku,“ uvedl na sociálních sítích ministr obrany Martin Stropnický.

Podle dostupných informací bezpečnostní složky zabily čtyři radikály a osvobodili asi 36 hostů nebo zaměstnanců hotelu. Mezi zachráněnými je přibližně 15 Francouzů a zhruba stejné množství Malijců. Podle dřívějších zpráv útočníci před dopadením zabili nejméně dva lidi.

Na místo byly podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce vyslány dva týmy rychlé reakce složené z české jednotky, která v Mali působí. Po příjezdu do areálu hotelu se čeští vojáci zapojili do boje s teroristy. „Ve spolupráci s příslušníky maliských ozbrojených sil a dalšími složkami poté plnili úkoly při evakuaci a záchraně osob z přepadeného areálu, poskytování první pomoci raněným a doprovodu sanitních vozidel," dodal Šulc.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář uvedl, že vojáci, jejichž hlavním úkolem je ochrana velitelství mise EU, během incidentu prokázali "vysokou míru profesionality a připravenosti". Jádro jednotky tvoří příslušníci 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Kromě ochrany sídla mise Evropské unie mají za úkol také například doprovod důležitých osob. Další čeští vojáci cvičí maliské kolegy.

Na místě zasahovali i francouzští vojáci a příslušníci oddílů OSN z mise MINUSMA. 

Témata:  Armáda České Republiky Mali Josef Bečvář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy