Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka očekává spor s Beneluxem o migraci a kvótách. Ustoupit ale nehodlá

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Varšava - V polské metropoli se dnes koná schůzka šéfů vlád zemí Beneluxu (Belgie, Nizozemska a Lucemburska) a visegrádské čtyřky (V4). Český premiér Bohuslav Sobotka čeká spor o přerozdělování uprchlíků v rámci EU na základě povinných kvót.

Na právě začínající schůzce na úřadu polské vlády ve Varšavě se má jednat o budoucnosti EU, fungování evropského trhu a volného pohybu pracovních sil, o větší spolupráci v bezpečnosti a obraně, o migraci, o Východním partnerství a také o vztazích s Ruskem.

"S Beneluxem budeme hovořit o tématech, která nás spojují, ale chceme také otevřeně hovořit o tématech, která nás rozdělují," řekl Sobotka. "Nepočítám s tím, že by Česká republika měla měnit postoj. Nejsou pro to žádné racionální důvody," dodal ke sporu ohledně migračních kvót.

"Jsme všichni součástí Evropské unie, ale V4 má za sebou jiný historický a politický vývoj než Benelux, neměli jsme kolonie v zemích, kde nyní převažuje islám. Téma migrace bude předmětem diskuse - asi by nebylo normální, kdybychom toto téma, které nás dnes asi nejvíce rozděluje, vynechali," míní český premiér.

Nepředpokládá, že by Česká republika či V4 měly změnit svůj postoj k otázce, která nejsilněji rozděluje Evropu, a to je trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků, takzvané kvóty. "To je špatná cesta, budeme se snažit vysvětlit kolegům z Beneluxu, proč V4 nesouhlasí s tím, aby součástí budoucí migrační politiky v Evropě bylo povinné přerozdělování či otázka kvót," objasnil Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy