Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chce posílit zastoupení v mezinárodních organizacích

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Česká republika chce posílit své zastoupení v mezinárodních organizacích, ministerstvo zahraničí proto připravuje strategii, která by měla vysílání lidí z Česka pomoci.

Na konferenci věnované působení českých civilních expertů v misích EU a OBSE to dnes řekl státní tajemník ministra zahraničí Petr Gajdušek. Zvláštní zmocněnec ministerstva pro OBSE Štefa Füle dodal, že strategie by měla mimo jiné ocenit ty Čechy, kteří se rozhodli zapojit do práce v mezinárodních organizacích, která je mnohdy riskantní.

"Česká republika je členem bezmála 500 mezinárodních organizací a často je v nich podzastoupena," uvedl Gajdušek. Ministerstvo proto chystá strategii, která by zlepšila uplatnění českých expertů v deseti vybraných subjektech. Předpokládá vznik zvláštní skupiny, v níž budou zástupci ministerstev, do kterých dané organizace spadají. Podle Gajduška by strategii v létě mohla schválit současná vláda.

Zvláštní zmocněnec ministra pro Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Füle poznamenal, že kromě koordinace vysílání Čechů na posty do zahraničí chybí také uznání ze strany státu. "Považoval jsem za důležité, aby v tom materiálu byl nějakým způsobem vyjádřen respekt vůči lidem, kteří jsou ochotni tu nelehkou, složitou a nebezpečnou práci dělat," uvedl Füle.

Témata:  Česká republika OBSE

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy