Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronovo hnutí získalo po volbách v parlamentu většinu, vláda podala demisi

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Centristické hnutí Republika v pohybu (REM) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona získalo většinu křesel v dolní komoře francouzského parlamentu.

Podle zpřesňovaných volebních výsledků ministerstva vnitra REM obdrželo v nedělním, druhém kole parlamentních voleb 308 z 577 parlamentních mandátů a spolu se spojenci z formace MoDem, kteří mají 42 zástupců, obsadí 350 křesel.

Socialisté, kteří dosud parlamentu dominovali, mají 30 poslanců, pravicoví Republikáni 112. Krajně levicová strana Nepodrobená Francie obsadí 17 křesel, nacionalistická Národní fronta osm.

V parlamentu zasedne 424 nováčků. Premiér Édouard Philippe má dnes oznámit demisi své vlády a nové složení kabinetu by mělo být jasné do několika dní. Počítá se s tím, že si Philippe premiérské křeslo udrží.

Francouzský premiér Édouard Philippe podal dnes po oznámení výsledků parlamentních voleb demisi své vlády, informoval Elysejský palác. Nové složení kabinetu bude známo v příštích dnech. Předpokládá se, že většina jeho členů v čele s Philippem bude do funkcí prezidentem Emmanuelem Macronem opět jmenována.

Kabinet fungoval pouze měsíc od zvolení Macrona do čela státu a vládní hnutí Republika v pohybu (REM) zaznamenalo v parlamentních volbách výrazně vítězství a bude mít v dolní komoře většinu křesel.

Témata:  Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy