Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodina útočníka z Paříže byla zadržena, hlásila se k radikálním salafistům

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská policie v souvislosti s pondělním pokusem o teroristický útok na pařížské třídě Champs-Élysées zatkla čtyři osoby. Jedná se o exmanželku, bratra, švagrovou a otce atentátníka.

Útočník, který při incidentu zahynul, byl identifikován jako Adam Dzaziri (31). Podle médií jeho rodina sympatizuje s hnutím salafistů, tedy islámských fundamentalistů.

Pachatel byl v hledáčku tajných služeb, která ale na jeho chování nezpozorovaly nic, co by vyžadovalo například jeho preventivní zadržování, jak umožňuje již rok a půl trvající výjimečný stav.

Otázky ale vzbuzuje fakt, že Dzaziri měl od roku 2012 zbrojní průkaz na sportovní zbraně, jehož platnost si letos v únoru, kdy už byl sledován, prodloužil o dalších pět let.

Útočník měl u sebe pistoli. V jeho autě se našla další pistole, automatická puška s množstvím nábojů, dvě plynové bomby, přenosný počítač a dva mobilní telefony.

Oproti teroristickým útokům z minulosti, či v současnosti v Británii, spojuje pachatele z poslední doby ve Francii to, že se jedná o jedince, kteří si nevybírají za snadnější cíl bezbranné civilisty, ale výhradně policisty nebo vojáky.

Témata:  Paříž Francie terorismus policie Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy