reklama

Jako příklad Boot uvádí chvíli, kdy se Trump setkal s pastory dvou hlavních presbyteriánských kostelů v New Yorku. „V průzkumech si u evangelikáků vedu velmi dobře,“ chlubil se před nimi Trump. Když pastoři řekli, že nejsou evangelikálové, zeptal se jich prezident: „Co jste tedy?“ Řekli mu, že hlavní zástupci presbyteriánů. „Ale vy jste všichni křesťané, že?“ zeptal se jich. Duchovní ho ujistili, že presbyteriání jsou také křesťané. Nejvtipnější na tom ale podle Boota je, že sám Trump je presbyterián.

Takových incidentů se podle něj stalo mnohem více. „Nejedná se o příklady hlouposti, ale neznalosti, můžete namítat. A navíc je velmi oblíbené mluvit o Trumpově neschopnosti,“ píše v komentáři expert.

Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan například omlouval Trumpovy pokusy tlačit na tehdejšího šéfa FBI Jamese Comeyho kvůli vyšetřování bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna tím, že „prezident je nový“ a údajně si neuvědomil, že dělá něco špatně. „Ale Trump je prezidentem už téměř pět měsíců a stále neprokázal schopnost se tuto práci naučit. Obecněji řečeno, Trump měl za svůj život - 71 let - přístup k nejlepším americkým vzdělávacím institucím (je absolventem Vysoké školy Wharton School Pennsylvania, což nám neúnavně připomíná), aby se učil věci,“ myslí si Boot.

Přesto se prý ale nezdá, že by získal alespoň základní znalosti, které by měl mít průměrný absolvent střední školy. Tvrdil třeba, že Andrew Jackson, který zemřel 16 let před občanskou válkou, „byl opravdu naštvaný, když viděl, co se děje v občanské válce.“ „Proč toho ví tak málo? Protože nečte knihy, dokonce ani dlouhé články. 'Nikdy jsem to nedělal,' řekl loni hrdě reportérovi. 'Já jsem vždy měl hodně práce',“ připomíná jeho slova historik.

„Nejjistější náznak toho, jak chytrý Trump je, je fakt, že si myslí, že na jeho neschopnosti nebo nezájmu o získání znalostí nezáleží. Minulý rok řekl, že dokáže udělat správné rozhodnutí 's velmi malou znalostí a zdravým rozumem, protože má hodně zdravého rozumu a spoustu obchodních schopností',“ připomíná další jeho výrok historik.

Zřejmě i to je podle Boota důvod, proč v USA existuje větší podpora pro impeachment Trumpa než pro jeho prezidentství. „Jeho administrativa je jedna katastrofa za druhou. A tyto neúspěchy lze připsat nedostatku intelektuálních sil prezidenta,“ myslí si expert. „Jak Trump mohl vyhodit Comeyho, když věděl, že bývalý ředitel FBI může svědčit o tom, že chtěl ovlivnit vyšetřování Flynna? To znamená, že připustil maření spravedlnosti. Takhle se chová chytrý člověk?“ nechápe historik. „Pokud se rozhodne vyhodit široce respektovaného poradce Roberta Muellera, pouze svou hloupost potvrdí.“

Připomíná také reakci Trumpa na teroristický útok, ke kterému došlo 3. června v Londýně, kdy obhajoval svůj původní migrační dekret před „rozmělněnou a politicky korektní“ druhou verzí, kterou měl v tu chvíli na stole Nejvyšší soud. Právní pozorovatelé okamžitě tvrdli, že Trump podkopává svůj vlastní případ, protože zákaz cestování byl revidován právě proto, aby mohl projít soudním dohledem. Obvodní soud 12. června odmítl obnovit zákaz cestování, použil přitom proti Trumpovy právě tyto jeho tweety. „Chová se takhle chytrý člověk?“ zajímá Boota.

„Dalo by se namítnout, že Trumpův nedostatek prozíravosti je vlastně jeho spásou, protože by bylo mnohem nebezpečnější, kdyby byl při provádění jeho radikální agendy chytřejší. Ale může také nastat případ, kdy jeho bezduchost může ohrozit americkou bezpečnost,“ varuje a zmiňuje například tajnou informaci, kterou sdílel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, aniž by si uvědomil, co vlastně dělá.

Trump na Twitteru i osobně napadl Katar. „Zřejmě nevěděl, že tento malý, na ropu bohatý emirát, hostí hlavní americkou leteckou základnu, která má zásadní význam v letecké válce proti Islámskému státu,“ uvádí. Jako další příklad cituje Trumpovu kritiku londýnského starosty Sadiqa Khana po teroristických útocích v Londýně ze 3. června, kdy Trump naprosto převrátil a vytrhl z kontextu politikova slova.

„Trump odstoupil od Pařížské klimatické dohody zřejmě proto, že si myslí, že globální oteplování - vědecky dokázaný fakt - je podvod . Jeho řeč prokázala, že vůbec nechápe, co ve skutečnosti Pařížská dohoda je - nezávazný pakt, který neklade žádné náklady na Spojené státy,“ píše Boot. Trump také během své návštěvy v Bruselu nepodpořil článek 5 smlouvy o NATO, zřejmě proto, že vychází z omylu, že evropští spojenci dluží Spojeným státům a NATO „obrovské sumy peněz“. „Ve skutečnosti členové NATO nyní zvyšují výdaje na obranu, ale peníze nepůjdou do Spojených států nebo do aliance; půjdou do jednotlivých ozbrojených sil. Trump poté řekl, že podporuje článek 5, ale jeho počáteční váhání podkopalo americkou důvěryhodnost a mohlo povzbudit Rusko,“ uvádí Boot.

„Trumpovi podporovatelé tvrdí, že jeho nedostatky obrousí jeho poradci. Ale Trump dokazuje, že je příliš svévolný a nevyrovnaný, než by se nechal řídit těmi, kteří věcem lépe rozumí. 25. dodatek k americké ústavě stanoví, že v případě, že viceprezident a většina kabinetu potvrdí, že prezident není „schopen plnit pravomoci a povinnosti svého úřadu,“ mohl by být odstraněn se souhlasem dvou třetin obou komor. To se nestane, protože republikáni jsou příliš zbabělí, než aby se postavili Trumpovi. Ale možná by to udělat měli. Po téměř pěti měsících v úřadu Trump neposkytl žádný důkaz, že disponuje takovou mírou duševní schopnosti, aby mohl být prezidentem,“ dodává analytik.