Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS po útoku apeluje na muslimy. Probuďte se, válka začíná i ve vaší ulici a před vaší mešitou

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn – Nočního útoku před jednou z londýnských mešit se pokouší využít islamističtí radikálové v čele s Islámským státem. Skupina už vyzvala své příznivce z řad muslimů, aby se probudili a pomstili se za to, co britské úřady označily jako teroristický útok proti muslimům.

Radikálové se snaží využít útoku, při kterém najel muž dodávkou do davu muslimů před mešitou a při kterém zemřel nejméně jeden člověk, ke své propagandě. Na fanatiky žijící na Západě teď IS apeluje, aby páchali další zvěrstva.

Podle britského serveru Express byl řetězec zpráv poslán celkem 225 členům skupiny aplikace WhatsUp nazvané „Válečné novinky/Umma News“. Už v noci se na internetu objevily otázky psané sympatizanty IS. Ti se ptali, proč nebyl útočník, který byl podle prvotních informací ozbrojen také nožem, policií zastřelen stejně, jako byli nedávno zabiti muslimští útočníci na London Bridge.

Texty, na které poukázal analytik Michael Smith zabývající se terorismem, říkají: „Ó, muslimové. Když se tví bratři mstili křižáckým národům za masakry, kterých se dopustili na muslimech, byli na místě zastřeleni britskou policií. Jak to, že policie nikdy nezastřelí kaafiry (nevěřící)? Muslimové, musíte se probudit, válka začíná i na vašich ulicích a před vašimi vlastními modlitebnami. Vaši staří mohou být zabiti, vaše sestry mohou být napadeny.“

Policie už potvrdila, že čin vyšetřuje jako teroristický čin. Pachatelem je bílý muž (48), kterého ihned po činu zadrželi muslimové a následně jej předali policii. Podle svědků útočník vykřikoval hesla o tom, že chce vraždit muslimy.

Témata:  Islámský stát muslimové terorismus auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.