Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael začal stavět po 25 letech první novou židovskou osadu, žít v ní má 40 rodin

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael dnes po 25 letech začala budovat zcela novou židovskou osadu, dosud výstavbu omezoval na rozšiřování stávajících sídlišť. Sídlo Amišai je určeno pro 40 rodin vystěhovaných z osady Amona, která byla nelegální.

"Práce na budování nové osady dnes začaly, jak jsem slíbil," napsal izraelský premiér Benjamin Netanjahu na twitteru a text doplnili snímky bagrů připravujících terén. "Mám tu čest být po desetiletích první premiér, který buduje novou osadu v Judeji a Samaří," sdělil premiér v tweetu, kde použil pro Západní břeh historické označení.

Mluvčí palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná označil zahájení stavebních prací za "zásadní stupňování napětí a pokus zmařit snahu americké administrativy obnovit mírová jednání".

Izraelské sdělovací prostředky upozorňují na načasování nové výstavby. Ve středu má totiž do Izraele dorazit zeť a poradce amerického prezidenta Jared Kushner a má jednat s izraelskými i palestinskými představiteli o možné obnově mírových rozhovorů.

Kushner spolu s bezpečnostním poradcem Jasonem Greenblattem chtějí podle Bílého domu projednat otázky, na něž kladou obě strany důraz, a jejich představu o příštích krocích. Mírové rozhovory jsou přerušeny od roku 2014.

Témata:  Izrael Palestina Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy