Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderný arzenál budeme posilovat, oznámil Kim Čong-un na sjezdu

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang - Kim Čong-un sice na sjezdu vládnoucí Korejské strany práce prohlásil, že KLDR nepoužije nukleární zbraně jako první, nicméně svého jaderného programu se nevzdá.

Severní Korea bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování svého jaderného arzenálu, rozhodl sjezd.

Rovněž schválil rozhodnutí, že Severní Korea nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti. O této strategii na sjezdu již v sobotu hovořil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Kim v sobotu rovněž uvedl, že Severní Korea bude plnit svůj závazek nešířit jaderné zbraně a bude usilovat o ukončení jaderného zbrojení ve světě. Podobná prohlášení činil Pchjongjang už v minulosti, zároveň přitom opakovaně vyhrožoval Spojeným státům a Jižní Koreji a odmítal rezoluce OSN.

KLDR v dubnu zdůraznila, že bude pokračovat ve svém nukleárním programu navzdory dalším sankcím, které na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila v březnu. Od té doby Pchjongjang uvedl, že se mu podařilo miniaturizovat jaderné hlavice, aby se daly upevnit na balistické rakety, a odpálit balistické rakety z ponorky.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy