Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se nechaly zmást Sorosem. Orbán odmítá kritiku zákona o nevládních organizacích

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť – Maďarsko odmítá výtky Spojených států týkající se nového maďarského zákona, který se vztahuje na nevládní organizace, jež jsou financovány ze zahraničí. Podle Budapešti je tato kritika neoprávněná.

S odkazem na dnešní zprávu maďarské vlády o tom informovala agentura AP. Vládní mluvčí ve zprávě uvedl, že americké ministerstvo zahraničí se nechalo „zmást" dezinformační kampaní šířenou médii, které „do značné míry napomáhají organizace financované Georgem Sorosem".

Premiér Viktor Orbán dlouhodobě kritizuje občanské organizace, které sponzoruje americký finančník maďarského původu George Soros. Vyčítá jim, že se stavějí proti přísné migrační politice a že "v Sorosově žoldu" prosazují jeho cíle.

Minulý týden proto maďarský parlament schválil kontroverzní zákon, který zpřísňuje kontrolu vládních úřadů nad nevládními organizacemi finančně podporovanými ze zahraničí. Nevládní organizace s ročním příspěvkem ze zahraničí nejméně 7,2 milionu forintů (613.000 Kč) se podle zákona budou muset zaregistrovat u úřadů a informovat je o svém financování. Budou se také muset označovat za "organizace využívající zahraniční financování". V opačném případě jim budou hrozit vysoké pokuty a zákaz působení.

Nové opatření má podle Orbána zvýšit transparentnost spolků a odhalit organizace, jejichž cílem je "ovlivnit maďarskou migrační politiku a veřejný život".´Americké ministerstvo zahraničí však nový zákon označilo za nespravedlivý vůči skupinám, které mají zahraniční sponzory.

Podle Orbánových kritiků je krok proti nevládním organizacím součástí širšího tažení vedeného s cílem umlčet projevy nesouhlasu a nastolit vládní kontrolu nad nezávislými institucemi, včetně soudnictví a médií. Obavu z diskriminace nevládních organizací v Maďarsku vyjádřila mimo jiné Evropská komise.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán George Soros USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy