Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v Portugalsku stále není pod kontrolou, zemřelo 64 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.abc.net.au

Lisabon – Už od víkendu v Portugalsku zuří rozsáhlý požár, který v centrální části země usmrtil již 64 lidí a 135 jich zranil. Hasiči stále nemají situaci úplně pod kontrolou. Velitel civilní ochrany Victor Vaz Pinto dnes varoval před dalším znepokojivým požárem ve vesnici Góis dále na sever.

Hasiči už mají pod kontrolou 85 procent zasaženého území. Při boji s živlem dnes podle místních úřadů havaroval letoun typu Canadair, není ale jasné, zda si nehoda vyžádala nějaké oběti ani jakému státu stroj patřil. Tato letadla do Portugalska vyslaly Francie, Itálie a Španělsko, uvedla agentura AFP.

Podle agentury AP hasiči doufají, že se jim požár v oblasti podaří dostat pod kontrolu ve středu, i když meteorologové předpovídají nejvyšší denní teplotu až 43 stupňů Celsia.

Portugalská civilní obrana mezitím večer dementovala svou dřívější zprávu, že při boji s živlem havaroval letoun typu Canadair. Informační zmatek podle ní mohla způsobit exploze plynové lahve.

Portugalský premiér António Costa dnes podle agentury Reuters požádal úřady, aby vypracovaly zprávu o tom, v čem záchranné složky při zásahu selhaly. Reagoval tak na kritiku svědků, podle nichž byli záchranáři pomalí. Costa požádal také o vysvětlení, proč nebyla uzavřena silnice, na níž mnoho lidí uvízlo ve svých autech a zahynulo.

Požár, který způsobil patrně blesk, zatím zničil zhruba 26.000 hektarů území. Zasáhl mimo jiné izolované lokality obývané převážně seniory. Proti ohni v oblasti Pedrógao Grande, který přiživují vysoké teploty překračující 40 stupňů Celsia a silný nárazový vítr, bojuje tisícovka hasičů.

Témata:  Portugalsko přírodní požáry požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy