Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR zavraždila našeho občana. To nemůžeme tolerovat, zní z USA

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Washington - Dvaadvacetiletý americký student Otto Warmbier, kterého minulý týden po 17 měsících zadržování propustila z „humanitárních důvodů" Severní Korea, zemřel. Podle lékařů byl po návratu ve špatném stavu a měl těžce poškozený mozek. Zástupci USA na úmrtí mladíka reagují velmi ostře.

Americký prezident Donald Trump, na jehož příkaz byl Warmbier do USA převezen, se v reakci na tuto zprávu ostře ohradil proti „tvrdým podmínkám", kterým byl odsouzenec vystaven v KLDR. „Je to brutální režim," uvedl šéf Bílého domu.

Soustrast rodině vyjádřil také šéf americké diplomacie Rex Tillerson. „Dnes jsme obdrželi s hlubokým zármutkem zprávu, že Otto Warmbier zemřel. Jménem celého ministerstva zahraničí a vlády Spojených států vyjadřuji soustrast rodině Warmbierů a nabízím své modlitby. Tohle je zármutek, který by žádný rodič nikdy neměl poznat,“ kondoloval příbuzným mladíka Tillerson v oficiálním prohlášení zveřejnění ministerstvem zahraničí.

Zároveň ale slíbil, že smrtí mladíka kauza rozhodně nekončí. „Přivedeme Severní Koreu odpovědnosti za nespravedlivé uvěznění Otto Warmbiera a budeme požadovat propuštění tří dalších Američanů, kteří jsou nezákonně zadržováni,“ dodal ministr.

Ještě ostřeji pak zareagoval republikánský senátor a předseda senátního výboru pro ozbrojené síly John McCain. „Byl jsem zarmoucen, když jsem se dozvěděl o smrti Otto Warmbiera po jeho nespravedlivém věznění a mučení v Severní Koreji. Posílám upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům, kteří truchlí kvůli této tragické ztrátě,“ uvedl na sociálních sítích i na svých oficiálních stránkách.

„Pojďme shrnout jasná fakta: Otto Warmbier, americký občan, byl zavražděn režimem Kim Čong-una. V posledním roce svého života prožil noční můry, ve kterých je severokorejský lid uvězněn už 70 let - nucené práce, masové hladovění, systematické týrání, mučení a vraždy,“ uvedl politik, který byl sám v době vietnamské války pět let vězněn a mučen. Dva roky také strávil na samotce, kde se pokusil spáchat sebevraždu. 

„Severní Korea vyhrožuje svým sousedům, destabilizuje asijsko-pacifický region a rychle vyvíjí technologie, aby mohla zasáhnout Ameriku jadernými zbraněmi. Nyní eskaluje brutální zacházení s Američany, včetně tří dalších občanů, kteří jsou v současné době vězněni v Severní Koreji. Spojené státy americké nemohou a nesmí tolerovat vraždu svých občanů nepřátelskými silami," burcuje McCain k odvetě.

Témata:  USA Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy