reklama

Tusk míní, že se vrací vnímání unie jako řešení, nikoliv jako problému. "Naše jednota je přesně ten důvod, proč jsme na tom nyní o hodně lépe, a to společně s nově nalezeným optimismem do budoucnosti," napsal Tusk.

Připomněl, že loni se vrcholní představitelé unijních zemí shodli na potřebě zajistit občanům států EU ochranu proti "bezpečnostním rizikům, nelegální migraci a nekontrolované globalizaci" a to je potřeba dál plnit.

"Řekněme si čestně: EU nemůže nahradit národní státy, protože odpověď je především na národních vládách. Ale EU může pomoci ten boj vyhrát," napsal Tusk a připomněl v této souvislosti také spolupráci s internetovými firmami.

V programu summitu je i posilování evropské spolupráce v obraně, kdy by měla být každá evropská země přizvána k tomu, aby se na věci podílela. Právě takzvaná trvalá strukturovaná spolupráce (PESCO) v obraně by podle Tuska měla být dokladem, že EU neřeší "různé rychlosti", ale ustavuje způsob, jak zajistit, aby se celá unie pohybovala tou "správnou rychlostí".