Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda postupuje k mešitě v Mosulu, odkud Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Iráčtí vojáci jsou asi 300 metrů od mešity An-Núrí v Mosulu, v níž vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát. Lokalita by mohla být osvobozena do svátku íd al-fitr, slaveného po skončení ramadánu. Svátek má začít 25. června.

Mosulské staré město je poslední část města, kterou IS brání. Proti armádě a policii tam bojuje několik set bojovníků této organizace. V čele iráckých vládních sil postupuje protiteroristická jednotka a ta se podle dnešní zprávy dostala do vzdálenosti asi 300 metrů od mešity.

Boje o mosulské staré město jsou vůbec nejtěžší z celé bitvy o Mosul, která začala loni na podzim. O západní část, v níž staré město leží, se bojuje od února. Ztrátou Mosulu IS přijde o svůj hlavní stan v Iráku, v Sýrii čelí boji o tamní baštu, jíž je město Rakka. V Mosulu zůstalo uvězněno v místě bojů podle odhadů na 100.000 civilistů a z nich polovina mohou být děti. IS jim brání odejít a využívá je jako lidské štíty.

Organizace Human Rights Watch (HRW) dnes obvinila kurdské úřady, že komplikují útěk Iráčanů z bojovných zón. Kurdští bojovníci je údajně zadržují týdny i měsíce na kontrolních stanovištích a ohrožují tím jejich životy. Ty rodiny žily celé roky pod vládou IS, "měsíce přežívaly s nedostatkem potravin, vody a léků a riskovaly životy, aby se dostaly do bezpečí," sdělila Lama Fakihová z HRW. Zadržování těchto lidí označila za nehumánní.

Kurdští pešmergové kontrolují stanoviště, jimiž se snaží projít lidé prchající ze severoiráckých měst Havídža a Tall Afar. Kurdové tvrdí, že je nezbytné zabránit tomu, aby s civilisty uprchli také radikálové.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy