Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva zvažuje odvetné sankce proti USA. Porošenko ocenil, že se EU chystá prodloužit sankce

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva/Brusel - Americká vláda v úterý přidala na protiruský sankční seznam 38 osob a organizací. Moskva nyní jedná o podobě odvety. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Bruselu ocenil, že se Evropská unie chystá prodloužit sankce.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová popřela, že schůzku náměstků ministrů zahraničí Ruska a USA plánovanou na pátek Moskva zrušila právě v reakci na sankce. "To jsou dvě různé kategorie. Na sankce, jak víte, se odpovídá recipročně," řekla mluvčí.

Washington by podle Zacharovové měl jasně oznámit, zda jsou sankce součástí oficiální zahraniční politiky USA. Spojené státy totiž podle mluvčí jednají nelogicky, když současně tvrdí, že jsou otevřeny dialogu. "Nelze být otevřený dialogu a zároveň se snažit (Rusko) izolovat," dodala mluvčí.

Sankce proti Rusku chystá také EU

Summit EU by měl podle diplomatů dnes večer dát prodloužení sankcí zelenou, fakticky tak učiní v příštích dnech velvyslanci unijních zemí. "Rádi slyšíme, že Evropská unie má jednotnou pozici a je s Ukrajinou solidární. To je pro nás životně důležité," prohlásil dnes Porošenko, který ve středu jednal ve Washingtonu.

Evropskou radu má dnes německá kancléřka Angela Merkelová a nový francouzský prezident Emmanuel Macron informovat o posunu, či spíše jeho nedostatku, v implementaci mírové dohody z běloruského Minsku. Právě jejím plným prosazením EU podmínila ukončení svých sankcí, které představují zákaz vstupu a zmrazení majetku řady osob, zákaz exportu určitých kategorií výrobků a omezení přístupu ruských bank na finanční trhy. Rusko na evropské sankce reagovalo řadou vlastních omezujících opatření.

Donald Tusk dnes po schůzce s Porošenkem ocenil zavedení bezvízového styku s Ukrajinou. "Dokázali jste to přes složité překážky a válku na východě země... Za každý úspěch platíte nejen tvrdou prací, ale i vlastní krví," uvedl šéf unijních summitů.

Porošenko připomněl, že od 1. září začne po odkladech plně platit asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou. Spolu s bezvízovým cestováním je to podle něj "poslední sbohem Sovětskému svazu a ruskému impériu". Ukrajina a EU jsou si podle něj teď blíž než kdy jindy. Vrcholní představitelé unie se s ukrajinskou stranou v červenci sejdou v Kyjevě.

Témata:  protiruské sankce Rusko Petr Porošenko USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy