Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plán na zaměstnávání uprchlíků. Práci jim chce nebídnou řetězec, který funguje i v Česku

Starbucks Coffee
Starbucks Coffee
Foto: EuroZprávy.cz

Londýn - Řetězec kaváren Starbucks, který působí i v České republice, oznámil plán zaměstnat do roku 2022 ve svých evropských provozech 2500 uprchlíků. Z části tak řeší jeden z aktuálních problémů, kterým je zaměstnávání migrantů.

Síť kaváren Starbucks uvedla, že jejím cílem je zaměstnat po celém světě 10 tisíc uprchlíků. Spuštění tohoto programu a najímání zaměstnanců proběhne ve spolupráci s agenturami, které pomáhají uprchlíkům v osmi zemích. Jde o agentury v Británii, ve Francii, v Rakousku, ve Švýcarsku, ve Španělsku, Portugalsku, Německu a Nizozemsku.

Rada uprchlíků, která v Británii prosazuje jejich práva, toto partnerství přivítala. "Projekt může vnést do životů uprchlíků pozitivní změnu", uvedla v tiskové zprávě. Šéf rady Maurice Wren dodal, že migranti přinesou neuvěřitelné množství dovedností, znalostí a zkušeností, které jsou pro společnost nesmírně prospěšné". 

Oznámení přišlo v rámci Světového dne migrantů, nejde ale o jedinou novinku, která dnes byla představena. Evropská komise se také zapojila do pomoci hledání práce pro migranty a zveřejnila nový webový formulář usnadňující cizincům hledání zaměstnání v Evropské unii. Do formuláře migranti vyplní údaje o svých schopnostech, zkušenostech a vzdělaní. 

Formulář budou vyplňovat uprchlíci společně se sociálním pracovníkem, který jim položí sérii otázek a společně sepíší jednotlivé schopnosti azylanta. Formulář bude i v jazycích jako je arabština nebo somálština, protože odtud proudí do EU většina migrantů. 

"Migranti přicházejí se svými vlastními zkušenostmi, talentem a schopnostmi, které mohou být přínosné pro naši ekonomiku a společnost. Investice do včasné integrace na trh práce je proto klíčová. Náš formulář zkrátí cestu občanům ze států mimo EU k zaměstnání díky zviditelnění jejich schopností," uvedl podle zahraničních médií eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos. 

Témata:  uprchlíci Starbucks Coffee zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy