Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

My jsme amerického studenta nemučili, tvrdí KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - KLDR se dnes poprvé vyjádřila ke kauze amerického studenta Otto Warmbiera, který tento týden zemřel ve Spojených státech krátce po propuštění ze severokorejské věznice. Režim popírá, že by byl mladík mučen.

Pchjongjang se k Warmbierově smrti vyjádřil v článku publikovaném severokorejskou oficiální tiskovou agenturou KCNA. Ta napsala, že KLDR jednala s Warmbierem v souladu se severokorejskými zákony a s mezinárodními normami. Jakékoli špatné zacházení s vězněm popřela.

Pchjongjang také kritizoval Jižní Koreu, že zneužívá případu Warmbiera, aby dosáhla propuštění dalších cizinců zadržovaných v Severní Koreji.

Američtí lékaři uvedli, že Warmbier měl těžce poškozený mozek. V pondělí zemřel. Donald Trump se pak ostře ohradil proti "tvrdým podmínkám", kterým byl odsouzenec v KLDR vystaven. "Je to brutální režim," uvedl šéf Bílého domu o Severní Koreji.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea mučení vězňů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy