Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU pokračuje, jednat se bude o ekonomických tématech

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu začal druhý jednací den červnového summitu EU, uvedl na twitteru Preben Aamann, mluvčí předsedy vrcholných unijních schůzek Donalda Tuska. Prvním tématem, které dnes šéfy států a vlád zemí unie čeká, je hospodářská a obchodní problematika. Části jednání je proto přítomen šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Tusk ve čtvrtek před novináři zdůrazňoval, že k optimistické atmosféře v EU nyní přispívá i ekonomický růst všech členských zemí a rekordně nízká nezaměstnanost.

Návrh závěrů summitu upozorňuje například na přesvědčení EU, že mezinárodní obchod může být volný jen v situaci, kdy je také spravedlivý a vzájemně výhodný. Vrcholná schůzka tak vybídne k rychlému přijetí nástrojů, které moderním způsobem umožní EU bránit se neférovým a diskriminačním obchodním praktikám.

Evropskou komisi také summit podle návrhu závěrů požádá, aby prozkoumala potřebu a možnosti prověřování investic ze třetích zemí ve strategických sektorech, při plném respektování kompetencí členských zemí.

Po hospodářském bloku bude účastníky summitu čekat poslední téma, kterým bude diskuse o migrační problematice.

Témata:  EU Donald Tusk European Central Bank (ECB)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy