reklama

Středeční zničení historické mešity an-Núrí je oficiálním přiznáním porážky této radikální organizace, uvedl irácký premiér Hajdar Abádí v prohlášení. Mešita z 12. století, proslulá svým nakloněným minaretem, ležela v historické části Mosulu, kde už několik dní svádějí tvrdé boje s radikály z IS irácké vládní jednotky.

BBC také uvádí, že zničení mešity podle většiny pozorovatelů zřejmě bylo závěrečným aktem skupiny plným rozzuřeného vzdoru a jakýmsi posledním činem před tím, než džihádisté ztratí nadvládu nad Mosulem.

IS tvrdí, že mešita byla zničena při americkým náletu. „To se zdá nepravděpodobné, ale takový už je divoký charakter boje o kontrolu nad Mosulem. Je spravedlivé říci, že zachování městského kulturního a náboženského dědictví nepatří mezi priority žádné zúčastněné strany,“ dodává BBC.

Mosulské staré město je poslední částí Mosulu, kterou IS brání. Proti armádě a policii tam bojuje několik set bojovníků této teroristické organizace. Mosul je poslední baštou IS v Iráku, v Sýrii pak je jejich poslední větší pevností město Rakka, o nějž se už také vedou urputné boje.

BBC připomíná, že IS podle odhadů při bojích používá až 100 tisíc obyvatel Mosulu jako „živé štíty“. Začátkem tohoto týdne letadla shazovala letáky, které civilistům radily, aby se vyhýbali otevřeným prostranstvím a využili každé příležitosti k útěku. Už v úterý irácké síly uvedly, že osvobozují civilisty dříve uvězněné v oblastech starého města, které měl pod kontrolou IS.