reklama

Server uvádí, že zatímco Vánoce jsou pro děti rájem, pro zaměstnance hračkářského průmyslu jde o noční můru. Podmínky v čínských továrnách jsou totiž nejen nevyhovující, ale místy i doslova otřesné.

Pracovníci organizae pronikli v utajení do jedné z takových továren a byli zděšeni. Zjistili, že za velmi nízký plat pracují dělníci ve fabrice i 11 hodin denně šest dní v týdnů. Úřady přitom povolují pouze 36 hodin přesčasů za měsíc, to ale čínské fabriky netrápí.

Nejde přitom o továrny vyrábějící neznačkové hračky na čínský trh. Z továren odebírají hračky i takoví giganti jako Disney, Mattel nebo McDonald's.

Práce s chemikáliemi je životu nebezpečná

Týdeník spadající pod mediální skupinu deníku The Guardian také zjistil, že v mnoha fabrikách lidé pracují s nebezpečnými chemikáliemi, které se používají například na měkčení plastů. Ačkoliv některé složky obsažené v chemikáliích mohou způsobit i smrt, zaměstnanci nemají na výběr. Jsou rádi, že nějakou práci mají. 

SiaoFang stráví výrobou panenek Barbie více než 66 hodin týdně. Přebývá na ubytovně, v místnosti s dalšími devíti ženami, stovky kilometrů od rodiny. Nemá k dispozici vlastní sociální zařízení ani teplou vodu, přesto je rád. Má totiž aspoň nějakou práci, a tak je na tom lépe, než řada dalších Číňanů.

Za hračkářským průmyslem stojí skupina ICTI Care Foundation, ta je ale podle vyjádření, které poskytla týdeníku, bezmocná. Na nápravě s ní však chce spolupracovat firma McDonald's, pro kterou v těchto fabrikách vznikají hračky do oblíbeného Happy Meal. Tvrdí, že se situací bude zabývat a zjedná nápravu.