Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zaplatit mexickou zeď? Trump dostal nový nápad

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Americký prezident Donald Trump dlouhodobě tvrdí, že postaví zeď mezi USA a Mexikem. To mělo za zeď zaplatit. Po více než 150 dnech Trumpova prezidentství se k tomu však stále nemá. Prezident tak přišel s novým nápadem. Pokryje zeď solárními panely.

Donald Trump svůj nejnovější záměr oznámil na setkání se svými fanoušky v Iowě. Solární panely by měly poskytnout levnou energii a pomoci se zaplacením zdi. Trump se ihned pochlubil, že to je jeho vlastní nápad. „Dobrá představivost, co? Můj nápad,“ uvedl americký prezident.

Solární panely však už byly součástí plánů, které představily společnosti hlásící se do soutěže o výstavbu zdi. Trump o záměru představit nový geniální nápad hovořil již minulý týden na setkání v Cedar Rapids. Tam prohlásil, že „ukáže nápad, o kterém ještě nikdy nikdo neslyšel.“

„Přemýšlíme o něčem unikátním. Je to jižní hranice, hodně sluníčka, hodně tepla. Chceme udělat solární zeď, bude vytvářet energii a zaplatí sama sebe. Mexiko tak bude muset platit mnohem méně a to je dobře, ne?“ vysvětlil své pohnutky Trump. „Solární zeď, panely, nádhera. Uvažujte nad tím takto – čím vyšší bude, tím větší budou výnosy,“ doplnil prezident.

Do soutěže o to kdo postaví zeď se přihlásilo až 200 společností. Americké Ministerstvo vnitřní bezpečnosti pak pro BBC potvrdilo, že 20 z nich se dostalo do užšího výběru. Solární panely na Trumpově zdi již dříve navrhovali expert na životní prostředí Homero Aridjis či akademik zabývající se alternativní energií Ken Zweibel.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy