Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt věnuje Saúdské Arábii dva ostrovy v Rudém moři

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egypt přenechá dva neobydlené ostrovy v Rudém moři Saúdské Arábii. Dohodu o území v sobotu podepsal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Vyplývá to ze sobotního prohlášení egyptské vlády, o kterém informovala agentura Reuters. Věcí se ovšem má ještě zabývat egyptský ústavní soud.

Odstoupení Tíránu a Sanáfíru je velmi citlivou politickou záležitostí. Rozhodnutí bylo oznámeno loni v dubnu a vzbudilo veřejnou kritiku, ostré právní boje plné rozporných soudních verdiktů a loni kvůli němu v Egyptě propukly pouliční protesty.

Kritici tvrdí, že Sísí území "prodal" výměnou za saúdskou pomoc. Zatímco jeden soud rozhodnutí o předání ostrovů zrušil, jiný ho potvrdil. Nyní je na ústavním soudu, aby definitivně rozhodl o tom, která instituce má v této záležitosti rozhodovat. Dohodu nedávno podpořil parlament, který tvrdí, že věc spadá do jeho kompetence, uvedla k právním sporům uvnitř Egypta britská zpravodajská stanice BBC.

Sísí odstoupení ostrovů odůvodňuje tím, že vždy patřily Saúdské Arábii a že Rijád v roce 1950 pouze požádal Egypt, aby tam rozmístil své vojáky. Tíránu a Sanáfíru se v letech 1956 a 1967 zmocnil Izrael, vždy je ale vrátil Egyptu.

Témata:  Egypt Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy