Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Albánii se konají parlamentní volby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Tirana - V Albánii začaly parlamentní volby, které umožnila až dohoda dvou nejsilnějších politických stran. Hlasování, kterému předcházela dosud nejklidnější předvolební kampaň, by mělo otevřít zemi cestu k realizaci odkládané reformy zkorumpované justice a také k zahájení přístupových jednání s Evropskou unií. Volební místnosti se uzavřou v 18:00 SELČ a předběžné výsledky se čekají v pondělí.

O 140 mandátů v Lidovém shromáždění usiluje 18 politických stran a uskupení. Podle průzkumů má největší šanci opět zvítězit vládní Socialistická strana (PSSh) premiéra Ediho Ramy. Tentokrát ale nemůže počítat s vytvořením koalice s dosavadním partnerem Socialistickým hnutím pro integraci (LSI), s nímž se rozkmotřila.

Do koalice s LSI napříště nechce ani hlavní opoziční síla, Demokratická strana PDSh. Ta s hnutím současného prezidenta Ilira Mety vládla v předchozím volebním období.

Ještě nedlouho před původně plánovaným termínem hlasování, 18. červnem, hrozilo, že se volebního klání nezúčastní hlavní opoziční strany v čele s PDSh, které podezřívaly socialisty, že se chystají výsledky zmanipulovat. S účastí souhlasily až po dohodě zprostředkované EU a USA, která jim zajistila zástupce ve vládě a umožnila účinnou kontrolu nad průběhem voleb.

Témata:  Albánie volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy